2014 m. vasario 5 d., trečiadienis

Vandens šildytuvų montavimas ir pajungimas

Ką reiktų pasitikrinti, prieš montuojant vandens šildytuvą

Montuojant vandens šildytuvą Jums reikės pilnai uždaryti vandens padavimą. Tam ant vandens įvado vamzdžio montuojamas čiaupas, leidžiantis pilnai sustabdyti vandens tiekimą.
Rekomenduojama vandens šildytuvus pajungti tiesiai prie elektros įvado, todėl būtų gerai turėti priėjimą prie elektros skydelio.
Jei planuojate montuoti momentinį vandens šildytuvą, būtinai atkreipkite dėmesį į vandens šildytuvo el. galingumą - kartais jis siekia iki 30-35 kW ir stipriai apkrauna elektros tinklą. Ar tokį galingumą gali užtikrinti Jūsų el. įvadas? Nepamirškite apie rezervą apšvietimui ir kitiems el. įrengimams.

Vandens šildytuvo pakabinimas ant sienos / pastatymas

Vandens šildytuvai pagal montavimo būdą skirstomi į pakabinamus ir pastatomus. Pasirinkus pakabinamą boilerį reikia atkreipti dėmesį į šildytuvo svorį. PVZ., tuščias 200 litrų vandens šildytuvas sveria apie 70-100 kg, jis talpina 200 litrų vandens - t.y. siena tūrį būti pakankamai tvirta, kad patikimai atlaikytu 300 kg krūvį. Dėl šitos priežasties pasirenkant didelės talpos šildytuvą (virš 200 litrų) patariame rinktis pastatomą boilerio modelį, kurį galima tiesiog  pastatyti ant lygaus paviršiaus.
Ant gipso-kartono  sienų rekomenduojama kabinti šildytuvus, kurių talpa ne viršija 30 litrų. 30 litrų boilerius prie gipso-kartono sienos patartina pritvirtinti ilgomis smeigėmis, praduriančiomis sieną, taip sutvirtinant visą konstrukciją iš abiejų pusių.Kabinant vandens šildytuvą reikia atsižvelgti į sienos konstrukciją ir medžiagas, iš kurių ji pagaminta. Pasirenkant laikiklius rekomenduojama užtikrinti atsparumą dvigubam krūviui. Kadangi vandens šildytuvo gamintojas negali numatyti prietaiso montavimo aplinkybių, boileriai nėra komplektuojami jokiais tvirtinimo elementais.
Prie medines sienos vandens šildytuvą galima pritvirtinti su paprasčiausiais savisriegiais kabliais. Svarbu, kad jie būtų pakankamai stori ir atlaikytų boilerio (su vandeniu) svorį.
Betono sienoms geriausia naudoti inkarinius tvirtinimus. Plitų ir blokelių sienoms geriausiai tinka galingi kaiščiai su kabliais.

Vandens šildytuvo pajungimas prie elektros tinklo

Vandens šildytuvą, kaip ir bet kurį prietaisą, turinti tiesioginį kontaktą su vandeniu, rekomenduojama jungti į elektros tinklą per automatą su srovės nuotėkio rele. Tokiu atveju bus užtikrinta papildoma apsauga, nutekėjus vandeniui. Vėl gi, tai ne visada nereiškia, kad Jums teks tempti atskirą kabelį nuo el. įvado šildytuvui. Galimą tiesiog pajungti boilerį prie elektros kontūro, kuris jau turi tokią apsaugą - paprastai prie jo pajungiamos skelbimo mašinos, šaldytuvai, visos rozetės vonios kambaryje ir pan.  Kadangi gamintojas negali numatyti kabelio ilgio, kuriuo vartotojui reikės pajungiant šildytuvą prie elektros tinklo, dauguma boilerių nėra komplektuojami elektros laidu. Laidu pasirūpina pats vartotojas ir pajungia jį tiesiogiai prie vandens šildytuvo elektros gnybtų - procedūra yra nesudėtinga ir detaliai aprašyta boilerio vartotojo instrukcijoje.

Vandens šildytuvo pajungimas prie vandens tiekimo sistemos

Vandens šildytuvo teisingas pajungimasMontuojant boilerį, į šalto vandens tiekimo sistemą yra įpjaunamas trišakis - pro jį vanduo tiekiamas tiesiai į šalto vandens sistemą ir atšakojamas į boilerį. van2o.lt rekomenduoja prie boilerio šalto vandens įvado prisukti trišakį su čiaupu - jis labai pravers prireikus nuleisti vandeniui iš boilerio (pvz. boilerio pravalymui / profilaktikai). Toliau prisukamas apsauginis vožtuvas (dažniausiai įeina į standartinę komplektaciją), kuris atlieka 2 funkcijas - (a) slėgiui sistemoje pakilus virš ~6-8 bar nuleidžia vandenį ir taip apsaugo boilerį; (b) veikia kaip atbulinis vožtuvas ir neleidžia karštam vandeniui išsiplėtus boilerio viduje patekti į šalto vandens sistemą. Sekančiame etape boileris prijungiamas prie vandens tiekimo sistemos - laksčiomis žarnomis arba metalo-plastiko vamzdžiais.Vandens šildytuvą įpjauti į vandens tiekimo sistemą galima bet kurioje patogioje vietoje. Svarbu nepamiršti, kad boileris turi būti sumontuotas kaip įmanoma arčiau vandens suvartojimo taško tam, kad sumažinti šilumos nuostolius vamzdžiuose.
Dažnai klientai mūsų teiraujasi, ar jiems reikėtų į karšto vandens tiekimo sistemą montuoti išsilietimo indą, kuris papildomai apsaugotų boilerį, talpindamas pašildymo metų boilerio viduje išsiplėtusį vandenį. Mūsų nuomone, išsiplėtimo bakas nereikalingas vandens šildytuvams iki ~160 litrų talpos. Didesnio tūrio boilerių apsaugai rekomenduojame instaliuoti nedidelės talpos išsiplėtimo indus, pvz.  Zilmet Cal-Pro
Sujungus visą sistema, prieš paduodant boileriui el. maitinimą, būtina jį pripildyti vandeniu ir nuorinti visą karšto vandens sistemą. Tai padaryti yra labai paprasta - tereikia atsukti vandens padavimą ir atidaryti karšto vandens čiaupą. Vanduo pripildydamas boilerį išstums orą. Pradėjus vandeniui bėgti iš karšto vandens čiaupo, jį galima uždaryti. Beliko įsitikinti, kad sistema yra sandari ir vanduo niekur nelaša. Jei viskas tvarkoje - galime jungti el. maitinimą ir džiūgautis karštu vandeniu.
Informacijos šaltinis:  www.van2o.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.