2014 m. gegužės 11 d., sekmadienis

Kaip „nužudyti“ naują boilerį?

Apsauginis vožtuvas
Penktadienį sulaukėme skambučio iš savo kliento, kuris skundėsi, kad iš jo naujo, tik kovo pradžioje nupirkto, Dražice boilerio laša vanduo. Toks nusiskundimas pasirodė mums keistokas – Dražice tikrai aukštos kokybės vandens šildytuvai ir toks defektas mažai tikėtinas, todėl pradėjome aiškintis situaciją. Kliento papasakota istorija mus labai nuliūdino ir nustebino. Nusprendžiau pasidalinti ją su Jumis, tikiuosi tai padės „išgelbėti gyvybę“ Jūsų naudojamam vandens šildytuvui. Suprantu, kad iš kitų klaidų mokosi tik genijai – pats irgi dažnai klystu, bet tikiuosi mano papasakota istorija bent privers susimastyti prieš savarankiškai „šalinant gedimą“.
Į kliento skundą dėl boilerio apačioje besikaupiančių vandens lašų atsakėm, kad tikriausiai vanduo bėga pro flanšo tarpinę. Rekomendavome klientui nieko nedaryti ir tiesiog kreiptis į garantinį servisą. Serviso atstovas atvykęs pas klientą patemptų flanšo varžtus ir problema būtų pašalinta. Blogiausiu atveju servisas pakeistų trapinę, bet tai mažai tikėtina.
Į tokią mūsų rekomendaciją klientas atsakė, kad deja jau savarankiškai paveržė tarpinės varžtus ir vanduo pradėjo lašėti dar stipriau pro vieną iš tarpinės varžtų. Informavome klientą, kad pernelyg stipriai suspaudus tarpinę galimi įplėšimai, nesandarumai ir vandens pratekėjimas. Kol diskutavome apie susiklosčiusią situaciją ir garantijos galiojimą tokiu atveju, paklausėme kliento, ar vanduo nelaša iš apsauginio vožtuvo, tiekiamo vandens šildytuvo komplekte? Kliento papasakota istorija aš norėčiau pasidalinti su Jumis.
Pasirodo, sumontavus vandens šildytuvą, po kurio laiko kaistant boileriui iš apsauginio vožtuvo pradėdavo lašėti vanduo. Klientas nusprendė, kad vožtuvas yra brokuotas ir pakeitė jį nauju. Bet pakeitė jį ne apsauginiu vožtuvu, o tiesiog atbuliniu vožtuvu. Primenu, kad apsauginis vožtuvas atlieka dvi funkcijas – veikia kaip atbulinis vožtuvas, t.y. neleidžia šildymo metu išsiplėtusiam karštam vandeniui patekti į šalto vandens tiekimo sistemą, ir svarbiausia, apsaugo boilerį nuo pernelyg aukšto slėgio. Dražice atveju boilerio perteklinio slėgio apsauga suveikia prie 6 bar, Ariston skirti apsauginiai vožtuvai suveikia prie 8 bar. 
Toliau prasidėjo „įdomus“ dalykai. Surinkus sistemą be apsauginio vožtuvo, vandens šildytuvui kaistant pasigirdo traškėjimas ir boilerio apačioje pro flanšo tarpinę pradėjo bėgti vanduo. Klientas atjungė sistemą, nuleido vandenį ir atsuko boilerio flanšą. Pasak kliento, bako viduje esanti emalė nubyrėjo nuo bako senelių. Išvalius baką ir surinkus boilerį, vėl įjungus į tinklą – vanduo vis bėgdavo pro boilerio flanšo tarpinę. To pasiekoje klientas mums ir paskambino. Deja teko nuliūdinti žmogų ir konstatuoti faktą, kad tokiu atveju garantija nebegalioja – pajunginėti vandens šildytuvą be apsauginio vožtuvo griežtai draudžiama.
Į klausimą „Kodėl nusprendėte, kad apsauginio vožtuvo nebereikia???“, atsakymai buvo tokie:

  1. Nuspendžiau kad apsauginis vožtuvas brokuotas ir pakeičiau jį atbulinių vožtuvų. Bus patikimiau – tikrai nelašės, nes nubėgimo angos tiesiog nebėra.
  2. Prie namo vandens įvado stovi manometras, jis rodo iš miesto ateinančio vandentiekio slėgį vos 3-4 bar. Boileris gali veikti iki 6 bar.
  3. Anksčiau buvo pajungtas Regent vandens šildytuvas ir tokių problemų nebuvo.

Mūsų atsakymai į tokius argumentus:
  1. Jei įtariate, kad boilerio apsauginis vožtuvas brokuotas pakeiskite jį naujų vožtuvų, bet būtinai apsauginiu ir būtinai įsitikinkite, kad slėgio riba nėra aukštesnė nei originalaus apsauginio vožtuvo. T.y. vietoj 8 bar apsauginio vožtuvo galite montuoti 6 bar apsauginį vožtuvą, bet ne atvirkščiai. Kitų atveju galite tiesiog nepataisomai sugadinti vandens šildytuvą.
  2. Jei esate pajungti prie miesto vandentiekio ir manometras rodo įvado slėgi 3-4 bar, tai dar nereiškia, kad tam tikru momentu slėgis negali trumpam laikui šoktelti iki 5-6 bar (pvz. naktį, sistemos hidraulinių bandymų metu, staigiai sumažėjus vandens suvartojimui ir t.t.)
    Tuo labiau, naudojant atbulinį vožtuvą, kaip mūsų kliento atveju, staigiai pakilus slėgiui, vandens slėgis kyla ir vandens šildytuvo viduje, bet sistemos slėgiui nukritus, slėgis boilerio viduje lieka aukščiausiame taške dėl atbulinio vožtuvo.
  3. Regent vandens šildytuvų brendas priklauso MTS grupei. MTS grupė Lietuvoje labiau žinoma tokiomis vandens šildytuvų markėmis, kaip Ariston ir Simat. Visų MTS grupės gaminamų vandens šildytuvų galimas maksimalus darbinis slėgis yra 8 bar.
    T.y. mūsų kliento konkrečiu atveju šitas ribinis 2 bar skirtumas ir padarė savo juodąjį darbą. Be abejo, esant normaliam 3-4 bar vandens tiekimo sistemos slėgiui, tokios problemos neįvyktų. Bet būtent papildomai apsaugai boileriai ir yra komplektuojami apsauginiais vožtuvais. Ir šitos būtinos apsaugos priemonės ignoruoti negalima.

Pabaigai norėčiau apibendrinti ir pasiūlyti bendras rekomendacijas, tais atvejais, kai pradeda lašėti boilerio apsauginis vožtuvas:
  • Įsitikinkite, kad vandens tiekimo sistemos slėgis neviršija maksimaliai leistino. Nepamirškite, kad esant slėgiui 5 bar, boilerio pašildymo metu vanduo išsiplečia ir slėgis kyla – gali pasiekti maksimalią 6 bar reikšmę, suveiks apsauga ir apsauginis vožtuvas pradės lašėti.
  • Jei slėgis sistemoje normalus, gali būti kad vožtuvas blogai veikia – laikui bėgant jis galėjo apkalkėti ir pan. Pakeiskite jį nauju apsauginiu vožtuvu (skirtu tokiam pat slėgiui).
  • Jei vis dėl to apsauginis vožtuvas suveikia kaistant vandens šildytuvui, reiškia slėgis sistemoje yra prie maksimalios ribos. Taip pat toks reiškinys pasitaiko esant didesnės talpos boileriams (nuo 150 litrų ir daugiau) - tokių boilerių išsiplėtusio vandens kiekis didesnis. Tokiais atvejais rekomenduojama subalansuoti sistemos slėgi redukcinio vožtuvo pagalba ir sumontuoti nedidelės talpos išsiplėtimo indą tarp boilerio ir apsauginio vožtuvo.

Svarbiausia! Neskubėkite imtis savarankiško remonto, jei tiksliai nežinote kaip reiktų pasielgti ar abejojate. Visada galite susisiekti su mumis – mūsų konsultacijos yra nemokamos. Jei mūsų kompetencijos nepakanka, susisieksime su mūsų partneriais ir surasime tinkamą techninį sprendimą Jūsų individualiam atvejui. Ypatingai svarbu „neprisidirbti“ ir nesugadinti garantinio prietaiso.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.